Eteriska oljor och kroppens chakran

När du fokuserar på den fysiska kroppens olika sinnesintryck vid meditation kan du komma att bli medveten om närvaron av subtila flödande energier och energicentra. Subtil energi, prana eller qi, flödar genom subtila energikanaler och det finns sju energicentra som kallas chakran.

Även om det inte finns några direkta fysiska bevis för qi, kanaler eller chakran finns det fysiska korrelationer mellan chakrorna i nervcentra och endokrina organ. Halschakrat korrelerar med sköldkörteln och de större nerver som påverkar halsen. I århundraden har akupunktörer stuckit in nålar i subtila kanaler som kallas meridiander vid specifika punkter för att framkalla helande. Utövare av yoga och tai chi arbetar med den qi som flödar genom kanaler och chakran.

Enligt det hinduistiska kundalini yoga chakra systemet har den subtila kroppen tre huvudkanaler (översinnliga nerver) som kallas nadi och sex chakran plus den lotusblomma med tusen kronblad som finns ovanför huvudet (ofta kallad det sjunde chakrat). Eteriska oljor kan användas till att återställa chakrornas balans och harmoni.