Att lindra nervös energi med eteriska oljor!

Nervös energi, spänning och stress är kroppens reaktioner på olika stressfaktorer. De varierar från fysisk stress efter att ha varit inblandad i någon olycka, till stress som orsakas av grannens musik eller från oro för relationer.

Om stressfaktorn pågår under längre tid reagerar kroppen genom att övervinna den initiala stress reaktionen och anpassa sig till situationen. På ytan verkar kroppen fungera rimligt väl men binjurar och immunförsvar blir ansträngda och resultatet blir nervös energi. På lång sikt kommer kroppen inte att klara av situationen utan vi kan drabbas av allt från nervösa hudutslag till hjärtbesvär.

Nervös spänning utmärks av en allmän olust; du blir rastlös, spänd och otålig och utvecklar beteende störningar som att skruva på dig eller nervösa tics och andra muskelryckningar. Om du känner igen sådana symtom är det klokt att ta itu med situationen innan du blir sjuk av den - och då kan egenvård med eteriska oljor vara till god hjälp.

En bra hjälp brukar vara regelbundna behandlingar med helkropps massage (där kroppen blir djupt avslappnad efter en stund). Att ge sig själv massage kan vara bra mellan sådana behandlingar och massera hals, axlar, bröstkorg, bål och fötter så ofta du kan.

Det finns många lugnande antidepressiva eteriska oljor att välja bland när man vill motverka nervör energi. Till dem hör Roman Chamomile, Rose, Jasmin, Vetiver, Lavender och Marjoram. Eteriska oljor med en stärkande effekt på binjurar är också bra och Rosemary och Geranium är särskilt nyttiga.

Bad med lugnande eteriska oljor på kvällen främjar avslappning och om kroppen får slappna av riktigt innan du somnar, kan dess egna självläkande krafter börja fungera. Att ha på dig en stämningsdoft som är lugnande och upplyftande eller en som stärker självförtroendet, är stödjande eftersom den sprider lugnande eteriska oljor i rummet.

Att ständigt fingra på saker och ting kan vara ett symtom på nervös energi. Prova att använda den lugnande och antidepressiva eteriska olja du tycker bäst om för att lugna nerverna!