APRIKOSKÄRNOLJA - mild och mjukgörande för huden!

Aprikoskärnoljan är en mild, näringsrik, fuktighetsbevarande och mjukgörande olja som passar allt från babyvård till mogen och åldrad  hud. Aprikoskärnoljan är halvfet, absorberas relativt snabbt av huden och upplevs inte som kladdig. Den passar i både ansikts-, kropps- och hårvårdsprodukter men även vid massage. Den är behaglig vid ansiktsmassage då den inte kladdar och kan vid kroppsmassage blandas med en annan fetare olja, till exempel olivolja.

Aprikoskärnolja lindrar klåda, irritation och inflammerad hud. Den påminner om mandelolja och kan användas av de som inte tål mandel. Och den är rik på omega-6, omega-9 och E-vitamin.

Fettsyre sammansättning är mättat 7 procent, enkelomättat 70 procent och fleromättat med 23 procent. Framställs genom kallpressning av kärna och är ljust gul till färgen. Passar hudtyp normaltorr till känslig. Ekologisk.

Aprikosträdet är ett litet fruktträd mellan 8-10 meter högt som växer vilt i ursprungslandet Iran och nordöstligaste delen av Kina. Prunus armeniaca betyder armeniskt plommon och man trodde länge att frukten kom från just Armenien på grund av dess namn. Aprikosen togs till Europa av grekerna och har ökat i popularitet och spridning sedan romartiden. Själva aprikoskärnoljan omnämns tidigt inom den traditionella kinesiska medicinen (TCM) där den använts för att behandla bland annat tumörer och magsår. Sedan aprikosen introducerats i USA på 1700-talet har den blivit en vida känd frukt världen över. Frukten är en liten stenfrukt, gul eller orange i färgen och full av fruktkött och fibrer. Fruktens kärna innehåller 40-50% olja. Idag är Turkiet det land som producerar mest torka aprikos och aprikoskärnor i världen och står enligt vissa källor för hela 85% av världsmarknaden.

Aprikosen associeras ofta med graviditet eller femininitet och många kärleksdrycker och kärleksförtrollningar har innehållit mogen aprikos för att väcka passion. Aprikoskärnoljan har även använts inom parfymindustrin i Grasse men har idag övergivits då den ansågs för känslig för ändamålet.

Helt ekologisk i förpackning spray glasflaska 30 ml som är lätt att ha  med i vardagen och applicera vid behov. Passar de flesta hudtyper.  Förvaras mörkt och svalt. Enbart för utvärtes bruk. Akta ögon!

169 SEK